De Bijenkorf

De Bijenkorf heeft Fimble geselecteerd om het warenhuis te helpen bij de migratie van 2D naar 3D modellen van al haar filialen.
Alle projecten

Vraagstelling

De Bijenkorf heeft Fimble geselecteerd om het warenhuis te helpen bij de migratie van 2D naar 3D modellen van al haar filialen. Samen met 4 Indoor werken we aan dit project waarbij 4 Indoor verantwoordelijk is voor de opname middels 3D scanning van de winkelvloeren en Fimble als opdracht heeft om de pointclouds te vertalen naar 3D modellen die door De Bijenkorf gebruikt worden voor hun interne processen.

Aanpak

Voor deze digitaliseringsopgave scannen we de etages met een 3D scanner. Daarbij maakt 4 Indoor gebruik van de VLX. 4 Indoor specialiseert zich in het mobiel indoormappen van gebouwen en heeft met de technologie van het Duitse NavVis een mooie oplossing om snel en accuraat indoorruimtes op te kunnen opnemen.

De pointcloud die volgt wordt gebruikt om een BIM te maken van het filiaal, het model wordt aangevuld met data conform de eisen die zijn vastgelegd in het protocol en de ILS van De Bijenkorf.

Voor het uitwisselen en gebruiken van de modellen heeft de Bijenkorf gekozen voor het platform Pillr. Hiermee wordt voor de medewerkers snel inzichtelijk wat een BIM kan bieden en welke informatie er beschikbaar is in de modellen.

Fimble vertaalt de scans naar modellen van de etages en adviseert gedurende het proces hoe de modellen optimaal benut kunnen worden en op welke wijze er slim omgegaan kan worden met bijvoorbeeld Dynamo. Dit zodat het model ook echt de meerwaarde gaat bieden waar De Bijenkorf naar op zoek is.

Resultaat

De as-built situatie die ontstaat biedt allerlei voordelen voor De Bijenkorf. Zowel voor de verbouwingen die plaatsvinden als ook de interne processen die gerelateerd zijn aan het winkeloppervlak biedt het model haar meerwaarde.

Door de mooie samenwerking met de medewerkers van de Bijenkorf ontstaat ook nieuw inzicht in de mogelijkheden die geboden worden waardoor de inzet van het model ook effectief is bij de processen op de verschillende afdelingen.

Opdrachtgever
De Bijenkorf
Locatie
Amsterdam, Den Haag
BVO
Programma
Digitalisering DMS
Jaar
2021 - heden
Rol Fimble
Modelleren en advies BIM
Website

’’

Het gebruik van een 3D scan en het werken met een model is standaard geworden bij onze verbouwingen.

De Bijenkorf

Cijfers

Wist je dat?

1870
Oprichting Bijenkorf
7
Aantal filialen in Nederland
44
Aantal te scannen en modelleren winkeletages

Andere interessante projecten

Wellicht interessante blogs